Tarihi Bir Lezzet: Türk Lokumu
Osmanlı döneminde önce Balkanlar’a oradan da Avrupa’ya yayılan bir Osmanlı geleneğinin adı lokum. Osmanlı sarayı tarafından şekercibaşı olarak ilan edilen Hacıbekir, iki asırlık geleneğin en güzel temsilcisi.
19. yüzyılda İstanbul’da tattığı lokumları ülkesine götüren bir İngiliz turist sayesinde, Türk lokumunun Avrupa’da tanınmasına vesile olan Hacıbekir, Türk lokumunu dünyaya “Turkish Delight” adıyla duyurdu.
“TÜRK LEZZETİNE SADIK KALDIK”
1777 tarihinden bu yana faailiyet gösteren Hacıbekir lokumlarının yöneticilerinden Hande Hacıbekir, şunları söyledi: “İlkelere sadık kalarak babamızdan aldığımız mirası bugünlere kadar taşıdık. Bugün 20’ye yakın lokum çeşidini satışa sunuyoruz. İstendiği takdirde 50-100 çeşit de lokum yapılabilir. Bizim lokumlarımız bugün hala elle yapılır ve elle kesilir. Bu çok özel bir imalattır. Hacıbekir, geleneksel Türk lezzetine sadık kalarak, Osmanlı kültürünün bir parçası oldu.”
Hacıbekir lokumları ilk kez 1873’te Viyana Fuarı’nda gümüş madalya ile ödüllendirildi. Fuarda batılı ülkelerin marka kullandığını gören Hacıbekir, Osmanlı’nın ilk markası oldu.
ŞERBET VE AKİDE ŞEKERİ
Osmanlı saray mutfağından Osmanlı’nın hakimiyetindeki ülkelere göç eden bir diğer lezzet ise şerbetler. Hint hurması meyvesinden yapılan mayhoş şerbet de, Hacıbekir’in vazgeçilmez tatlarından. Geleneksel lokumların ve hurma şerbetinin yanı sıra Osmanlı lezzeti olarak kabul edilen bir diğer lezzet de akide şekerleri.
Akide şekerinin tarifinin çok eskilere dayandığını söyleyen Hande Hacıbekir, “Akide şekeri, yanısıra mangır şekeri olarak da biliniyordu. Bu şeker yapılıp yeniçerilerin ulufe törenlerinde dağıtılırmış. Akidenin kelime kökü akit. Yani yeniçerilerin devlete bağlılığını temsil edermiş. Akide yeniyorsa “herşey yolunda” demektir.” şeklinde konuştu.
YUNANLAR TÜRK TATLILARI YİYOR
Yunan mutfağındaki tatlıların büyük bir kısmını Türk mutfağından aşina olunan tarifler oluşturuyor. Tavuk göğsü, kazandibi, baklava gibi birbirinden lezzetli tatlıların isimleri Türkler için olduğu kadar, Yunanlar için de tanıdık. Çoğu kez Türkçe isimlerle anılan bu tatlılar, ortak kültürün bir yansıması.
BAKLAVA OSMANLI’DAN MİRAS KALDI
Yunanistan’da kahvenin yanında sunulan lokumlar, Türkiye’deki gibi Yunanistan’da da çeşitlilik gösteriyor. Son yıllarda tartışmalara sebep olan, Türkiye ve Yunanistan’ın paylaşamadığı baklava da Yunanistan’daki pastanelerdeki yerini alıyor. Türkiye ve Yunanistan baklava hangi ülkeye ait diye tartışırken, karar Avrupa Birliği komisyonundan geldi.
Antep baklavası AB’nin tescili ile Türk ürünü oldu. Baklava resmen Türk tatlısı olarak tanınsa da Yunan kültürünün Osmanlıdan miras lezzetlerinden biri olarak Yunan sofralarını süslemeye devam ediyor.
Kaynak: http://www.tarihsuuru.com/tarih/tarihi-bir-lezzet-turk-lokumu.html